Blog van Bas

Blog van Bas

¿Wie?

Bas van Lier is freelance journalist, tekstschrijver en auteur van non-fictie voor kinderen

Jarig Europa

ideeënPosted by Bas van Lier 09 May, 2012 14:18

Vanochtend heb ik in het Huis van Europa in Den Haag met kinderen van de Maria Montessorischool uit die stad de verjaardag van Europa gevierd. We hebben 'Lang zal ze leven' gezongen en ik heb geprobeerd uit te leggen waarom ik hoop dat die wens waarheid wordt.

Ook heb ik een filmpje laten zien waarop de Franse minister van buitenlandse zaken Robert Schuman zijn verklaring van 9 mei 1950 voorleest. En daarbij uitgelegd hoe onvoorstelbaar grootmoedig en slim zijn voorstel was om de kolen- en staalproductie van Frankrijk en Duitsland samen te voegen. Alsof Ajax en Feijenoord samen een nieuw team zouden beginnen, zoiets. 'U bedoelt natuurlijk Ajax en Ado', zei een van de kinderen.

Het ging verder over de vier V's van Europa, dat er is voor vrede, vrijheid, veiligheid en voorspoed en tenslotte zelfs even over de Griekse kwestie. De Europese Unie, zei ik, is net een familie. En in de beste families komt het voor dat een familielid iets verkeerds doet. Dan kan de familie beslissen om zo iemand de deur te wijzen óf zeggen: dat heb je fout gedaan, beloof beterschap en we gaan het samen oplossen. Dat laatste vonden de kinderen ook de beste oplossing.  • Comments(0)//www.basvanlierschrijft.nl/#post29