Blog van Bas

Blog van Bas

¿Wie?

Bas van Lier is freelance journalist, tekstschrijver en auteur van non-fictie voor kinderen

Kinderen denken beter

ideeënPosted by Bas van Lier 15 Jun, 2012 15:36

‘Kinderen kunnen gewoon beter denken’, zegt Soukarna (11) in een korte film over de Raad van Kinderen. Afgelopen woensdag 13 juni 2012 was die film te zien tijdens een bijeenkomst in Science Center NEMO. Anderhalf jaar na de aftrap van de Raad van Kinderen in hetzelfde museum was het tijd voor een tussenstand. Destijds was ik betrokken bij de ontwikkeling van deze raad die kinderen met topmensen van bedrijven in gesprek brengt over duurzaamheid.

Prinses Laurentien van Oranje, initiatiefneemster van de Raad van Kinderen en voorzitter van de organiserende Missing Chapter Foundation, vertelde hoe na de eerste bijeenkomst bedrijven gekoppeld waren aan scholen. De bedrijven was gevraagd aan de leerlingen een dilemma uit hun praktijk voor te leggen om er de visie van de kinderen op te horen. Na hun diepgaand onderzoek kregen de leerlingen uiteindelijk de gelegenheid in gesprek te gaan met de topmensen van de bedrijven, waaronder Unilever, Desso, GasTerra, Nuon en Van Gansewinkel.

Vervolgens bevroeg prinses Laurentien leerlingen van de 8ste Montessorischool in Amsterdam, die met Nuon en Van Gansewinkel hadden gesproken, naar hun ervaringen. ‘Duurzaamheid zou een vast vak op school moeten worden’, zei een van de kinderen, ‘want hoe jonger je bent hoe makkelijker je leert.’ En een ander wilde dat we een mooier woord zouden vinden voor ‘duurzaamheid’, een woord met eenzelfde schoonheid als het woord ‘vallei’.

Directeur duurzaamheid Anniek Mauser van Unilever hoe ze filmpjes van de kinderen aan de medewerkers van Unilever had laten zien. ‘Je zag gebeuren dat die medewerkers daardoor opeens begrepen waar het echt om gaat’, zei ze. En marketing manager Rob Kragt van Desso tapijt vertelde dat de kinderen hem letterlijk hadden geholpen de zaak eens om te draaien. Zij bedachten voor Desso een tweezijdig bruikbare tapijttegel. Die gaat twee keer zo lang mee.

Het is duidelijk, elk bedrijf zou naast een Raad van Bestuur een Raad van Kinderen moeten hebben. Over die naam ben ik nog steeds heel tevreden.

Kijk voor het hele verslag op: www.missingchapter.org  • Comments(0)//www.basvanlierschrijft.nl/#post32