Blog van Bas

Blog van Bas

¿Wie?

Bas van Lier is freelance journalist, tekstschrijver en auteur van non-fictie voor kinderen

Gasfabrieken

ideeënPosted by Bas van Lier 12 Jul, 2012 11:20

In opdracht van de Provincie Noord-Holland maakten Philip de Josselin de Jong en ik een fijn boek over voormalige gasfabrieksterreinen. Het boek markeert de afsluiting van het Programma Gasfabrieken van de provincie, dat in de afgelopen tien jaar de sanering en herbestemming van meer dan veertig voormalige gasfabrieksterreinen mogelijk maakte.

Voor het boek beschreef ik de historische ontwikkeling en de werking van de gasfabrieken die tussen 1820 en 1960 de steden voorzagen van steenkoolgas. Dat werd aanvankelijk voornamelijk gebruikt voor verlichting (gaslicht), maar in de twintigste eeuw alleen nog voor verwarming en koken. Toen de gasbel bij Slochteren werd ontdekt werden de gasfabrieken overbodig. De erfenis die overbleef waren ernstig vervuilde terreinen.

Dankzij het Programma Gasfabrieken zijn die terreinen nu allemaal schoon en bijna allemaal opnieuw bebouwd. Beschrijvingen van veertien voorbeeldlocaties en fijne foto's van Martin van Welzen geven een beeld van de resultaten. Mede-auteur Tim Duyff van de provincie Noord-Holland beschreef het bestuurlijke proces van het programma. Productietijd van het geheel: zes weken.
Het hele boek is hier te downloaden.

  • Comments(0)//www.basvanlierschrijft.nl/#post35