Blog van Bas

Blog van Bas

¿Wie?

Bas van Lier is freelance journalist, tekstschrijver en auteur van non-fictie voor kinderen

Plastic soep

ideeënPosted by Bas van Lier 03 Sep, 2012 10:04

Ziehier de opbrengst van minder dan twee uurtjes afval vissen uit Amsterdamse wateren met een stuk of 70 boten. En dit plaatje toont alleen de plastic flessen die zijn opgevist. Er werd gisteren, 3 september 2012, tijdens het Oud-Amsterdamsch Plastic Vissen nog eens een half ruim van een vuilboot gevuld met andere rommel.


Het evenement was georganiseerd door Plastic Whale, een organisatie die van uit het water gevist pastic een boot wil bouwen. Doel is om daarmee aandacht te vestigen op het probleem van het plastic afval dat het water van de oceanen vervuilt.

Dat dat niet een ver-van-mijn-bedprobleem is werd pijnlijk duidelijk tijdens dit visfeestje. De plastic soep is ook hier in de Amsterdamse grachten. Daarin drijven niet alleen plastic flesjes, die van de kant goed zichtbaar zijn. Letterlijk overal zweven kleine plastic fliebers in het water. Pas als je er vlak langs vaart zie je dat verborgen afval drijven.

Opvallend was verder hoeveel van het opgeviste plastic zichtbaar langere tijd in het water had gelegen. Terwijl er toch elke dag boten van Waternet bezig zijn met het schoonhouden van de grachten. Het probleem is groter dan ik dacht.
Kortom, een leerzaam dagje.
  • Comments(0)//www.basvanlierschrijft.nl/#post39