Blog van Bas

Blog van Bas

¿Wie?

Bas van Lier is freelance journalist, tekstschrijver en auteur van non-fictie voor kinderen

Schorre zeehonden

ideeënPosted by Bas van Lier 06 Oct, 2015 16:59

Net verschenen!
Hier de verklaring van de titel:

Het is net of je in een dierentuin vol verkouden lama’s, schorre zeehonden en geschrokken maraboes terecht bent gekomen als je naar de daxofoon luistert. Dat is wel het krankzinnigste muziekinstrument dat ooit is uitgevonden. Het ding krijst, bromt, zucht en laat zachte flodderwinden. Het piept, fluit, mekkert als een geit en en soms is het net een mensenstem. Zoiets heb je nog nooit gehoord.
De daxofoon is bedacht door de Duitser Hans Reichel (1949-2011). Vanaf zijn zevende leerde hij zichzelf viool spelen. Later raakte hij geïnteresseerd in de muziek van The Beatles, The Rolling Stones, Frank Zappa en Jimi Hendrix. Dus ging hij gitaar spelen.
In de jaren tachtig vond hij zijn daxofoon uit. Dat instrument bestaat uit dunne stroken hout van verschillende houtsoorten en in verschillende vormen. Tongen worden ze genoemd. Elke tong heeft zijn eigen geluid, dat je hoort als je er met een strijkstok langs strijkt. Het geluid verandert als een afgerond blokje hout, de dax, over de stroken hout wordt bewogen.

De rest kun je lezen in Schorre zeehonden en flodderwinden.

En als je wilt horen of ik gelijk heb met die lama's, zeehonden, maraboes en ratelende winden, luister dan hier maar even.

  • Comments(1)//www.basvanlierschrijft.nl/#post58