Blog van Bas

Blog van Bas

¿Wie?

Bas van Lier is freelance journalist, tekstschrijver en auteur van non-fictie voor kinderen

Calff & Meischke

ideeënPosted by Bas van Lier 17 Jun, 2014 11:10

Vorige week gepresenteerd: mijn vierdelige boek over Calff & Meischke, de vermaarde Amsterdamse drukkerij, die in 1913 werd opgericht door Leo Calff. Vijf jaar later werd zijn voormalige schoolgenoot Chris Meischke zijn compagnon. Samen brachten ze het bedrijf tot ontwikkeling en voegden er een bioscoopreclametak aan toe, dat bekend werd onder de naam Cloeck & Moedigh.

Ontwerper Victor Levie bedacht dat het verhaal in afzonderlijke delen moest worden verteld: over de drukkerij, het bioscoopreclamebedrijf, het drukwerk voor eigen promotie en over een aantal bijzondere uitgaven die bij Calff & Meischke zijn gedrukt.

Calff & Meischke heeft de 100 jaar volgemaakt, al waren de persen in 2011 al verdwenen van de Lijnbaansgracht. Maar tussen het drukken en verschijnen heeft de geschiedenis deze publicatie alweer ingehaald. Calff & Meischke, dat fungeerde als voorpost in Amsterdam voor drukkerij Ando in Den Haag, is failliet gegaan.

Het siert Ando dat het de naam Calff laat voortbestaan in de nieuwe bedrijfsnaam Calff + Ando. Maar met deze in eigen beheer uitgegeven publicatie had Ando niets te maken.

De boekjes zijn te koop bij enkele gespecialiseerde boekhandels en via emailadres 100jaarcalffenmeischke@gmail.com.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.